Porównanie ksylitolu i sacharozy
"Zwykły cukier" - sacharoza:
- zakwasza i wyziębia organizm; zakłóca równowagę hormonalną
- sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków w organizmie
- może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadząc do otyłości
- "wypłukuje" z organizmu sole mineralne i witaminy przyczyniając się do osteoporozy
- powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, paradontozę
- powoduje niewydolność układu immunologicznego
- przyspiesza procesy starzenia się całego organizmu
- sprzyja rozwojowi wielu chorób przewlekłych (choroby serca, cukrzyca)
Ksylitol - cukier brzozowy
- wywołuje odczyn zasadowy w organizmie, ma działanie bakteriobójcze
- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
- ułatwia mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości)
- zapobiega próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
- wspomaga układ immunologiczny
- o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze
- szczególnie polecany diabetykom, przetwarzany przy minimalnym udziale insuliny
- wskazany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
- stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, przy mukowiscydozie, nadkwasocie
- likwiduje niemiły zapach z ust